Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2011.01.27. 09:05 Regénytár

Riasztó

E pillanatban – odahaza már hajnalodik – olvasom az interneten: bombariadó miatt kiürítették szerda este a budapesti Keleti pályaudvart. Nyilván ki fog derülni, hogy vakriasztás volt, egyetlen pokolgépet sem találtak a sínek között, a várótermekben is csak piszkot, a vécékben is csak ürüléket. Valaki tehát szórakozásból riasztotta a rendőrséget, rémisztette az utazóközönséget, bénította meg a forgalmat.

Noha nem hiszem, hogy ezzel segítségére volnék a rendőrségnek, de szerintem egy külföldi turista volt az ismeretlen telefonáló. Senkire nem akart ráijeszteni, csupán azt szerette volna elérni – amit végül is sikerült neki -, hogy teljesen kiürítsék a pályaudvart, megteremtve ezáltal egy zavartalan és alapos átalakítás lehetőségét. Ennek ellenére nem tartom valószínűnek, hogy a néptelen pályaudvaron megjelent volna a takarítóbrigád. Pedig...
 
A naponta és világszerte tízezrek által látogatott Wikitravel nevű internetes portál angol nyelvű budapesti útikalauzában olvasható a következő bekezdés:
(magyarul írom, az eredeti angol szöveget bárki megtalálhatja a Wikitravel honlapján.)
A budapesti pályaudvarok meg sem közelítik a nyugat-európai pályaudvarok színvonalát; mozgássérülteknek nehezen megközelíthető, a szolgáltatás nagyon korlátozott. Az utazó készüljön fel hosszú sorállásra a pénztáraknál. Angolul jószerével senki sem beszél. Az utas ne számítson csomaghordó targoncára vagy tiszta mellékhelységekre. A pályaudvaron felszolgált ételek vagy akár a kávé komoly gasztronómiai csalódást okoznak. Még a közelben is csak akkor és úgy talál viszonylag színvonalas vendéglátóhelyet az idegen utazó, ha jó előre tájékozódik. Senki ne fogadja el a pályaudvar kijáratainál utasokra vadászó taxisofőrök ajánlatait. További információt találhatsz az ügyelj a biztonságodra (Stay Safe) című fejezetben.
 
Erre már nem térek ki, a nagyra becsült utazóközönség biztonságára ügyel a rendőrség, ennek ékes bizonyítéka: első riasztásra kiürítették a pályaudvart. Igaz ugyan, a Wikitravel nem robbanásveszélyre céloz, amikor óvatosságra hívja fel olvasóinak figyelmét.
Az igazsághoz tartozik, hogy a Wikitravel, más badekerekhez hasonlóan úgy említi fővárosunkat, mint a világ egyik legszebb városát, amely számtalan emlékezetes látnivalóval, egyedi hangulatával vonzza a külföldi turistákat. Sajnos, a vonattal hazánkba érkezők javarésze éppen a Keleti pályudvart és környékét látja meg legelőször, s bizony csoda, ha az első benyomás nem szegi kedvét és nem készteti azonnali visszafordulásra.
De még ennél is rosszabb, ha a külföldi innen utazik tovább. Állítólag minden esetben az utolsó emlék a maradandó, márpedig erről a vasútállomásról nemigen lehetne az embernek szép emléke.
 
Tudom, senki sem lehet eléggé elővigyázatos, éppen ezért a rendőrség érthető kötelessége, hogy megtegyen minden óvintézkedést. Okozzon kényelmetlenséget és fennakadást, kerüljön, amibe kerül, az emberek életére vigyázni kell. Közérzetüket azonban nem csak a veszély elhárítása képes javítani. Ahhoz a kultúrált környezet is nagyban hozzájárulhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr832617338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása