Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2011.06.01. 13:10 Regénytár

A kedves beteg ne ugráljon

A manna.ro hírügynökség tudósítása szerint Szeben megyében óriási botrány tört ki, amikor kiderült, hogy az egyik megyei kórházban ágyhoz kötözték az intenzíven fekvő és frissen operált betegeket. Magyarázatában a kórház vezetője a súlyos munkaerőhiányra hivatkozott, mondván - például -, hogy ötven betegre mindössze két nővér jut, ezért látták szükségesnek, mi több, elkerülhetetlennek a betegek ágyhoz való kötözését.

Jogos. Mert - gondolom én - mindez a páciensek érdekében történt. Egy minap műtött beteg ne ugráljon ki az ágyból. Sajnos nem mindenki látja be, hogy ez saját érdeke. Elvégre hova is fajulna, ha minden kórházlakó friss varratokkal a testén fel és alá flangálna a kórházi folyosón. Esetleg még az infúziós készüléket is vonszolná maga után.
 
Ez utóbbi különösen balesetveszélyes, márpedig a betegnek éppen egy baleset elkerülése a legfontosabb. Még akkor is, ha a biztosító netán fedezné a felmerülő költségeket.
Az nem lehet mentség, hogy az ápolónőt keresi, aki szerinte bújócskát játszik vele, mert hiszen neki is tudnia kell, a nővérek éppen pihennek a számukra kijelölt eldugott helységben. Sok a dolguk, egy kis szieszta nekik is jár. Főként, hogy ilyen kevesen vannak.
 
A munkaerőhiány okairól az intézmény vezetője nem tett említést, én azonban tudni vélem, hova lett a sok szakképzett ápolónő. A legszebbek elmentek manökennek, esetleg - ne adj isten! - testi bájaikat próbálják kamatoztatni. A férfibetegek erre ugyanis már csak felépülésük után kezdenek figyelmet fordítani, a nőnemű ápoltakat meg eleve fel sem dobja a segédszemélyzet szépsége. A kötelességtudó csunyácskák pedig külföldön próbálnak szerencsét. Senki ne képzelje, hogy esetleg több pénzt akarnának. Szó se róla. Náluk a kötelességtudat az első és mindenek feletti szempont. Kötelességüknek tartják - nagyon helyesen - a gyermekükről, családjukról való gondoskodást. Egy jobb kórházban, egy jobb világban, ahol mindez meg is adatik nekik.
 
A szebeni betegeknek marad a kötél, ami - lévén Szebenben is demokrácia és szabadság - ugyebár a választás lehetőségét garantálja. Vagy lekötöztetni hagyják, vagy felakasztják magukat. Mindamellett felvetődik annak lehetősége is, hogy a szebeni kórházban nem csupán a nővérekből, de a kötélből is hiány lesz előbb-utóbb. Ez azért okozhat még nagyobb gondot, mert akkor már a távozni szándékozókat kötéllel sem tudják majd visszatartani.
 
Szeben nincs is olyan messze tőlünk, s félő, hogy - a közelség okán - ez a probléma hozzánk is begyűrűzik. Egyelőre nincs gond, legalábbis a kötélfonók szövetségének tájékoztatása szerint. A nyersanyag-ellátás hosszú távra biztosítva van, a legmodernebb kínai kötélfonógépek az összes magyar beteg lekötözésére elegendő kötelet képesek rövid idő alatt előállítani. Így talán nem kell attól tartani, hogy a hazai páciensek kiugrálnak majd a kórházi ágyakból. Arra már én sem tudom a választ, vajon lesz-e kellő mennyiségű kórházi ágy, vagy pedig - ezek hiányában - másra kell használni a legyártott köteleket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr312948481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása