Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.02.24. 22:19 Regénytár

Tábornokok végórája

A közelmúltban meghalt egy amerikai tábornok, aki hadászati berkekben arról volt nevezetes, hogy már 1967-ben az amerikaiak részéről reménytelen kalandnak nevezte a vietnami háborút. Beigazolódott meggyőződése szerint, abból semmi jó nem származhatott. Ennek ellenére tovább szolgált Vietnamban, sőt az amerikaiak számára kudarcba fulladt háború utolsó időszakában a csendes óceáni fegyveres erők, így az Indokínában viaskodó csapatok főparancsnoka lett. Tyúkeszemmel úgy vélem, ha annyira kilátástalannak ítélte azt a háborút, akkor miért nem hallgatott józan eszére, miért vált annak tevékeny részesévé? Hiszen le is mondhatott volna, bizonyára talált volna magának egy békés, többé-kevésbé jól jövedelmező polgári elfoglaltságot a civil életben is. Nehéz megérteni, hogy miért nem cselekedett így. Valószínűleg alaposan belénevelték a katonásdit, noha ő még csak nem is a híres west pointi akadémián végzett. Az engedelmességet mindenesetre jól megtanulta. Az igazi katona már csak ilyen. A parancs az parancs, amit akkor is végre kell hajtani, ha nem értünk egyet vele.

Akad persze kibúvó is, amikor az egyet nem értés parancsmegtagadás nélkül is kifejezésre juttatható. Frederick C. Weyand generális halálának hírével szinte egyidőben olvastam, hogy őrizetbe vették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tábornoki rangot viselő rektorát. Parancsra, katonai becsületre, feljebbvalókra való tekintet nélkül ő bizony ment a saját feje után. És most befolyással való üzérkedéssel vádolják.
Ez nyilván egy alantas rágalom, valakinek nem tetszik, ha egy tábornok önálló gondolkodásra, önálló cselekedetre is képes. Nem úgy, mint az a másik, amerikai főtiszt. Hiába, militarista körökben nem nézik jó szemmel a renitenskedőket. Főleg nem egy katonai akadémia rektorának esetében, aki helyzeténél fogva még a növendékeit is képes önállóságra nevelni.
Márpedig, ha ez valóban így van, akkor az egyszerű halandó joggal aggódhat amiatt, miféle tisztek kerülnek majd ki a Nemzetvédelmi Egyetemről. Ha egyszer netán (ne adj isten!) háborúba keveredik a magyar honvédség, akkor ezek a félrenevelt tisztek fittyet hánynak minden parancsra, felsőbb utasításra, mennek saját fejük után, még arra is képesek lesznek, hogy egy nekik kedves őrző-védő Kft-re bízzák szép hazánk védelmét.
Persze, ha jobban belegondolok a dologba, ez talán nem is lenne olyan borzalmasan nagy baj. Egy tisztességes őrző-védő Kft. alkalmasabb lehet a haza védelmére, mint egy korrupt tábornok, aki jó pénzért még az ördöggel is képes lepaktálni. Mi több, még az ellenséggel is.
Ami a rektor jövőjét illeti, nincs okom aggodalomra. Minden bizonnyal megmarad katonának, legfeljebb más beosztásba kerül. Feltehetőleg géhás lesz belőle. A GH jelen esetben nem Gazdasági Hivatalt, hanem gerinctelen hivatalnokot takar.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr331788098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(jud) 2010.02.25. 11:27:01

Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :)
süti beállítások módosítása