Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.01.06. 20:41 Regénytár

Szójáték

 

Egy Amerikában, sőt egy Franciaországban is elvégzett felmérésből az derül ki, hogy az elmúlt évtizedre legjellemzőbb szó, ami az egész világon elterjedt, a Google. Tíz éve még nem vagy alig néhányan ismerték, ám egy évtized alatt kitörölhetetlenül belevéste magát a köztudatba. Még azok is bizonyára hallották, akiknek fogalmuk sincs, hogy mit takar, mire vonatkozik, akik még sohasem ültek számítógép elé, s akiknek a guggolás – angol vécé hiányában – egészen mást jelent, mint annak, aki naponta szembesül a Google valamelyik változatával.
A múlt század harmincas éveiben Kosztolányi jegyezte fel az általa legszebbnek vélt magyar szavakat, mint például a láng, a gyöngy vagy a szűz. Első olvasásra vagy inkább hallásra úgy tűnik hangzásuk alapján kerültek a lista élére, ám ilyenformán ott lehetne a fűz, a tűz, a bűz is. A gyöngy mellett a göröngy, az anya mellett a banya vagy az ősz mellett a bősz.. Kosztolányi nyilván az értelmüket is figyelembe vette a válogatásnál, hiszen a szűznek – például – nem csupán a hangzása szép, de a jelentése is. Ártatlanságot, értéket takar, mint ahogy az anya szó is azért cseng oly szépen a fülnek, mert a legtöbb embernek ez volt az első kiejtett szava. Örökké emlékezetes.
A Magyar Nyelv Éve alkalmából a Balassi Intézet tartott közvéleménykutatást, amelynek eredményeként az édesanya került az élre. Erre a szóra csak azok nem voksoltak, akikkel mostohán bánt az édesanyjuk. Nekik a lenolaj tetszett leginkább, s gyanítom, csak azért, mert sohasem hallottak még lenolajválságról.
Válságról már annál többet. Főleg az elmúlt esztendőben. Nem véletlen, hogy a Tinta kiadó internetes szavazásán (Ön szerint melyik három szó jellemzi legjobban 2009-et) éppen ez a szó került az élre. Ezt a járvány és a korrupció szavak követték, amiből azt a következtetést tudom kiszűrni, hogy minden szavazó gondolatában ott lehetett egy másik szó is, amit nem mert vagy nem akart kimondani. Ez a szó a félelem. Félelem a fél elemről működő gazdaságtól, a nem várható, de szegénység okán bekövetkezhető élelemhiánytól, félelem a terrorizmustól és az errorizmustól. (Ez utóbbi szót – talán megbocsátható - én kreáltam a magyarul hibát jelentő angol error szóból azon az alapon, hogy nagy baj származhat abból, ha hibát hibára halmozunk, s ennek következményétől, a hízlalt hibáktól éppen elég okunk lehet félni.)
A Tinta kiadó kezdeményezte szavazásból kiviláglik, hogy a tavalyi évben kimondottan csúnya szavak forogtak közszájon. Olyanok, mint a szegénység, a hazugság, a bizonytalanság, a káosz, a munkanélküliség vagy a kilátástalanság. Ezek a szavak azért csúnyák – ellentétben a bazmeggel -, mert hallatukra hideg leli az embert. Még akkor is, ha globális felmelegedés van.
Engem ugyan nem kérdezett senki, de ha mégis kérdeznének, én finomabb szavakkal fejezném ki a válság okozta életérzést. Nekem az álom, az ábránd, a képzelet és a vágyakozás szavak jutnak eszembe. S ahogy a válság, a korrupció vagy a járvány szavak mögött ott lapul a félelem, úgy az általam jegyzett szavak mögött fellelhető a remény. Az a szó, amelyik leszorulni látszik a szavak listájáról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr241652594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása