Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2009.12.14. 04:40 Regénytár

Bundásliga

 

Németország a bundabotránytól hangos. Vizsgálat folyik, amelynek az a célja, hogy kiderítsék, melyik mérkőzés sorsát döntötték el előre fehér asztalnál, öltözőkben, totózókban vagy feketézők látogatta eszpresszókban. Sok oka lehet annak, amiért érdemes egy-egy futballmeccs kimenetelét előre meghatározni. Ezen okok között az első helyen szerepelnek a fogadások. Az esélyesre tesszük a tétet abban a tudatban, hogy biztos nyerők leszünk, akárcsak a csapat, amelyikre fogadtunk. Aztán jön a hideg zuhany, a fiúk kikapnak, a feltett pénzünk meg elúszik. Mivel a sportfogadásoknál összességében véve komoly összegek forognak kockán, megfelelő kapcsolatokkal rendelkezőknek érdemes manupulálni. Ha minden összejön, nagyot tudnak kaszálni.
Erre jó példa a szintén vizsgálat tárgyát képező Bp. Honvéd-Fenerbahcse mérkőzés. Nem ismerek pontos adatokat, csak feltételezem, hogy több tízezren fogadtak a Honvéd győzelmére, aztán, nesze neked, fölényesen győzött a török csapat. Képzelem, hogy mekkora összegeket buktak a fogadók, s hogy mi pénzt zsebeltek be azok, akik a Fenerbahcse előre kifundált győzelmére tették fel pénzüket.
Ehhez csak annyi hozzáfűzni valóm van, zárójelben csupán, hogy a bundabotrányt vizsgáló szakemberek némi időzavarban szenvednek. Akarva, akaratlanul a múlt század ötvenes éveire gondolhattak, amikor ugyanis csak nagyon kevés épeszű ember fogadott volna az akkori Honvéd vereségére. Vagy abból indultak ki, a mai Honvéd szurkolók álomvilágban élnek és azt képzelik, hogy a kispesti csapat manapság is Bozsikkal, Puskással, Kocsissal, Cziborral a soraiban fut ki a pályára, azaz verhetetlen. És valami nem lehet rendjén, ha mégis kikapott. A törökök biztos egy kisebb vagyont fizettek azért, hogy a magyar csapat játékosai rendszeresen elkerüljék a labdát. Nyilván megérte nekik.
A németországi nyomozás még nem fejeződött be, egyelőre még nem lehet tudni, ki kezdeményezte először a bundázást. Akárki volt is, zseniális embernek tartom. Ha figyelembe vesszük, hogy mekkora összegekért adnak-vesznek egy-egy futballistát, akkor igazán bombasztikus ötlet egy játékos árának töredékéért megvenni egy egész csapatot. Még ha csak egy mérkőzésre is. A nézők így is, úgy is kifizetik a jegy árát és a pénzükért végsősoron futballt látnak a pályán. Szórakoznak még akkor is, ha kedvenc csapatuk vereséget szenved.
Ahhoz, hogy ne csak szórakozzanak, de sikerélményben is részük legyen, egy kis áldozatot kéne hozni. Mondjuk, a Fradi drukkerek – van belőlük több százezer - mindegyike beszáll a balhéba pár száz forinttal, az így összegyűlt pénzből lefizetik az ellenfelet, hagyja magát elpáholni. Mindenki jól jár. Az ellenfél csapatának játékosai extra pénz keresnek, a Fradi szurkolók pedig elégedetten távozhatnak a stadionból.
Valami hasonló történhetett Németországban. Nem is értem, mit kell ezen vizsgálódni. Érteném, ha az ottani mérkőzéseket üres lelátók előtt játszanák. De így? Amikor telt ház van szinte minden meccsen a szurkolók csak kapnak valamit a belépőjegy áráért. Ha mást nem, hát jól kidühönghetik magukat.
De még ez sem felel meg teljesen a valóságnak, hiszen a magyar szurkolók ezrei még úgyis elégedetten hagyták el a Puskás Ferenc stadiont, hogy a Debrecen sorozatos vereséget szenvedett az Európa Ligában. Igaz, a hajdúsági együttes nem is a Bundásligában szerepel.
Azt már alig merem megjegyezni, hogy inkább bunda lett volna, mint hat vereség.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr151595668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása