Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2011.08.26. 13:21 Regénytár

Bértolvajok

Mindig kétkedéssel fogadtam mindenféle összeesküvés elméletet, mert hogy azokat kivétel nélkül hiányos adatokra, feltételezésekre alapozták. Mégis terjednek, ami egy kicsit érthető. A kommunikációs forradalom világát éljük, mérhetetlenül sok és sokféle a hírforrás, ember legyen a talpán, aki a rázúduló híráradatból tiszta képet tud kialakítani magának. Hiszen még a tiszta sor sem tiszta sor ma már.

Ott van például az a bizonyos kukoricalopás esete.
Nem tudom hányan nézték a Tv2-nek azt a Napló című műsorát, amelyben kukoricatolvajok tettenérését mutatták a kedves nézőknek. Élőben, mert úgy igazán hatásos. A műsort karosszékéből figyelemmel kísérő polgár elégedetten dőlhetett hátra, abban a hiszemben, hogy végre valahára történik valami ebben az országban. Immár nem csupán rejtett, de riporterek által kézbe fogott és kellőképpen irányított kamerák is vigyáznak értékeinkre.
 
S hogy ezt követően az élelmes, mindenre nyitott és rögtön reagáló riporterek nem a dúskeblű, hiányos öltözetű celeb-kisasszonyok ablakain fognak bekukucskálni, hanem - akár a rendőrséget is megelőzve - majd mindenütt ott lesznek, ahol éppen lopás készül.
 
Aztán egy nagy durranás, jött a hír: a kukoricalopás előre megrendezett színjáték volt, az akciót maguk a riporterek tervelték ki és bértolvajokkal hajtatták végre.
 
Ezek után kinek és mit higgyen az ember?
Én hajlamos vagyok a tolvajoknak hinni, akik ugyebár nem is igazából enyveskezűek. Ugyanolyan tisztességes honpolgárok, mint közülünk bárki, még akkor is, ha párszáz forintért ellenszenves szerepre vállalkoznak. Jó színészek is elvállalják a gonosz szerepét. Különben is, mi a bizonyíték arra, hogy a Győrben történt eset valóban úgy történt, ahogy. Gondolom, mindenki hallott már róla, hogy egy győri plazába éjnek idején az üvegajtót áttörve berobogott egy autó, s míg a soför megfordult kocsijával a szűk helyen - gondosan ügyelve arra, nehogy elsodorja a felállított virágtartók valamelyikét -, társai több millió forint értékű ékszert raboltak el egy cipőboltból. 
 
Ne tessék velem vitába szállni, igenis cipőboltból tulajdonították el a vagyont érő csecsebecséket. Csak a rejtett kamera mutatott ékszerüzletet. Direkt úgy volt beállítva. Hogy olyasmit mutasson, ami felkelti a kedves néző mohó érdeklődését. A biztonsági őröket hiába kérdeznék, felőlük akár pékség is lehetett volna a kifosztott áruda. Egyikük éppen akkor végezte kisdolgát a klotyóban (ugyan mi nagy dolga lehetett volna éppen akkor?), a másik meg semmit sem hallott, mert a gépház vagy mifene túl zajos. Különben is, biztonsági őröktől azért a kevés fizetésért, amit kapnak, nem várható el, hogy mindig ott legyenek, ahol éppen szükség volna rájuk. Miért pont ők álljanak mindig a helyzet magaslatán?
 
Aztán meg, nekem mondhatnak, mutathatnak bármit, meggyőződésem, hogy a rablókat semmiféle ékszer nem érdekelte, azoknak értékével sincsenek tisztában, az egész herce-hurcára kétezer forintért vállalkoztak, ami nem is olyan rossz pénz egy alig fél órás akcióért.
 
Ez az egész betörés ugyanúgy meg volt szervezve, mint a kukoricalopás. Nem más ez, mint a megélhetési bűnözés új, s az eddiginél tisztességesebb válfaja. Korábban azért loptak a tolvajok, hogy a becstelenül szerzett holmik értékesítéséből fedezzék mindennapi kiadásaikat. Valószínűleg ez a módszer ráfizetésesnek bizonyult, hiszen a válság ebben a szakmában is érezteti hatását. A mai nehéz időkben csak az boldogul, aki alkalmazkodik a körülményekhez, képes gyorsan váltani. Azaz, bértolvaj lesz belőle. Kevésbé kockázatos, újabban van rá kereslet, és tisztességesen megfizetik.
A néző meg higgyen, amit akar.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr183181909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása