Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2011.08.23. 10:42 Regénytár

Augusztusi időjáték

Augusztus huszadika: tisztavatás, körmenet, díjkiosztás, új kenyér, vízi és légiparádé, utcabál és nyárzáró tűzijáték. Szezonvég. Lehet készülődni borongósabb napokra.

Néha úgy tűnik, hogy augusztussal nem csupán a nyár ér véget, hanem olykor valami más is. Talán kevesen gondolnak már (ugyan minek? rég volt, nagyon rég!) 1526 augusztusának 29-re, amikor II. Lajos királyunk a Csele patakba fulladt nem kimondottan nyári fürdőzés közben, s amit - ugye nem is kéne mondanom - mind a mai napig csak mohácsi vészként emlegetünk. Ez volt az a nap, amikor a magyarok számára valami visszavonhatatlanul véget ért, az ország és népe - néha úgy érzem - máig tartó apátiába süllyedt. Persze, a külső körülmények.
 
Éppenséggel augusztus huszadika sem volt mindig felhőtlen ünnep. Elég arra gondolnunk, hogy 1949-ben e napon született meg az új alkotmány. Ez az alaptörvény - minden hangzatossága ellenére - a valódi népképviseletről, s valamiféle szociális beállítottságú polgári társadalomról álmodozók illúzióképeit temette maga alá hosszú időre. Pedig ez az új - szovjet elődjét hajszálpontosan lemásoló - alkotmány demokráciát ígért. Igaz, népi demokráciát, amiről akkor kevesen tudták, mit is takar valójában. Ámbár intő jel lehetett volna a Kossuth címer felcserélése a búzakalászos, vörös csillagos, a nagy Szovjetunió emblémájára kísértetiesen emlékeztető új címerre. (Amit hét évvel később majd minden magyar lobogóból ügyesen kivágtak, hogy a lyuk helyére, ám csak nagyon rövid ideig ismét Kossuth címere kerüljön. Amit azután Kádár is elvetett, mint a proletárdiktatúrához méltatlan heraldikát.) Augusztus huszadika 1949-ben nem csupán a nyár végét, hanem egy rideg tél közeledtét is jelezte.
 
Néhány évvel később, a hónap tizenharmadik napján köszöntött be ez a korai zord tél Berlinben. Ekkor, 1961-ben, emelték fel a híres-hirhedt falat, amely már nem csak képletesen, de a valóságban is ketté osztotta Európát (a világot?).
 
A cseheknek és a szlovákoknak éppen a mi nemzeti ünnepünkön kellett búcsút venniök a majdnem nyár végéig tartó tavasztól, hogy a vénasszonyok nyarát nélkülözve, rögtön egy hideg évszak köszöntsön rájuk. Az alkotmány napján, 1968-ban katonáinkat egy, a Duna-partihoz képest kevésbé látványos, de annál veszélyesebb tűzijátékra készítették fel. Északi szomszédeink józan beletörődésének köszönhető, hogy az a véresen komoly tűzijáték elmaradt.
 
Augusztusban - hál' istennek - nem mindig csak a nyári szezontól köszönünk el. Húsz éve a Szovjetuniótól is. A visszarendeződés makacs híveinek puccskísérlete befuccsolt, ami egyszer s mindenkorra megpecsételte a Szovjetunió sorsát, de befellegzett a kommunizmusnak is. Hogy valami jó is jusson a nyárutóra.
 
Mindez a Balaton partján jutott eszembe, hallgatva a vendéglátósok panaszáradatát, miszerint ráfizetéses nyaruk volt, az időjárás megkeserítette életüket, s ami kimaradt, elveszett, azt már nem lehet behozni, hiába lesz esetleg hosszabb a nyár, napsütéses az ősz.
 
Erre csak azt tudnám válaszolni, jövőre talán jobb nyarunk lesz, s a magyar tenger partján én is csak a fürdőzésre, a jó borokra és egy még szebb jövőre fogok gondolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr363173079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása