Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.10.18. 08:14 Regénytár

Hamis tojás

Eddig csak hímes tojást láttam, ismertem, de mint hallom, most már hamis tojással is szembesülhetek. Hogy nálunk lehet-e már kapni a valódihoz megtévesztésig hasonlító áltojást, azt nem tudom, viszont nem lepődnék meg rajta. A Tescó-ban már láttam Kínából származó tojást a polcokon, amin - őszintén szólva - kicsit csodálkoztam is. Miért kell nekünk Kínából hozatni a tojást? A magyar tyúkok nem tojnak eleget? Ej, mi kő még tyúkanyó?

Számomra eddig aligha volt hihető, hogy a kínai tojás olcsóbb a hazainál. Meglehet, a sárgája talán sárgább, de már a tyúkok tartása Kínában sem kerülhet kevesebbe, mint nálunk. A szállítás pedig nem olcsó. Akkor meg?
 
A kérdésre talán az a hír adja meg a választ, amelyről nemrég szereztem tudomást. Eme értesülés szerint Kanton tartomány Guangzhou nevű városában (igen, ha valaki nem tudná, tízmilliós metropolisz, nem pedig baromfitenyésztéssel foglalkozó apró falu) egy razzia alkalmával jelentős mennyiségű hamis tojást talált a hatóság. Ezeknek ára kevesebb, mint fele a valódi tojások árának. Ez az árkülönbség már a szállítás költségeit is elfogadhatóvá teszi, úgy, hogy kellő haszon is legyen az árun.
 
Az általam olvasott cikk még a hamis tojás vázlatos receptjét is közli. Végy egy kis fehérjét, adj hozzá zselatint meg egy csipetnyi timsót. A sárgájához használj citromsárga színezőanyagot, amihet vegyíts kevés kálcium-kloridot. (A milligrammra pontos receptet nem közli a cikk, ám én úgy képzelem, ki-ki ízlése szerint keverheti az alapanyagokat, attól is függően, mekkora tojást akar.) A tojás héját parafinból készített wax-ból lehet előállítani, majd ráönteni a megszilárdult tojásmasszára. Az így kapott termék megtévesztésig hasonlít az igazi tojásra, sőt, akik már kóstolták, azok váltig állítják, ízre sem lehet megkülönböztetni a kettőt.
 
Úgy tűnik, a kínaiak szakavatott mesterei a műdolgoknak. Olyannyira, hogy én már azon sem lepődnék meg, ha néhány év múlva kiderülne, immár műtyúkot is képesek gyártani. Amit majd elhelyezhetünk a spájz egyik sarkában, s ha éppenséggel rántottát akarunk enni, az alapanyag másodpercek alatt ott lesz a konyhaasztalon. Ennek nem csupán az lesz az előnye, hogy nem kell majd a piacra szaladgálni egy-két tucat friss tojásért - hiszen a városi lakásban is ott lesz a műháztáji -, de egy örök dilemma is megoldódik.
Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Ez a kérdés ma még megválaszolatlan. A jövő nemzedéke azonban már tudni fogja: a hamis tojást találták fel előbb, s csak jóval utána a hamis tyúkot, amelyik ráadásul még kotkodácsol is, ha kell.Erre valószínüleg azért sem kell sokat várni, mert párja, az álkakas már létezik. Úgy hívják, hogy vekkeróra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr152380156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása