Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.06.16. 09:51 Regénytár

Vadkeleti végzet

Rövid és szomorú hír a Nemzeti Sportból: Észak-Osztétia fővárosában, egy vagyikavkázi bárban életét vesztette egy tizenkilenc éves fiatalember. Nagy feneket nem kerítettek az esetnek, az ifjú nem volt celeb, nevét még nem kapta szárnyára a világhír, noha már kilépett a teljes ismeretlenség homályából. Hetag Kozajev, a szóbanforgó ifjú ugyanis sokra hivatott profi bokszoló volt, akire másként is felfigyelhetett volna a média. Legutóbbi tíz mérkőzése mindegyikét megnyerte, ráadásul kilencet kiütéssel, ami ugyancsak tiszteletre méltó teljesítmény. Ennek alapján szép jövő állt a serdülő korból épphogy csak kinőtt ökölvívó titán előtt. Ha kegyesebb hozzá a sors, akár egy új Muhammad Ali (Cassius Clay) vagy Joe Frazier is lehetett volna belőle. Egy golyó azonban lezárta az ígéretesnek induló karriert.

Egy golyó, amire még azt sem lehet ráfogni, hogy eltévedt. Merthogy Hetag Kozajevet kocsmai vita hevében lőtték le, mint a veszett kutyát. Erről ugyan nem szól a fáma, attól még megeshetett, hogy villámgyors és pörölycsapású öklében bízva ő maga akart pontot tenni egy elfajult vita végére. Arra talán még álmában sem mert volna gondolni, hogy övön aluli ütés éri, ami övön fölül végez vele. Vadnyugati stílus, sportszerűtlen eljárás, miként egy houstoni magyar ismerősöm mondotta volt.
 
Ez az ismerősöm vidéki vagy külvárosi kocsmákban tanulta a bunyózás fortélyait és jelzés értékűen széles vigyorra húzva száját, büszkén hangoztatta, mind a harminckét foga ép még. Pedig, dicsekedett éppen elégszer, számtalan falu bikája próbálta már kiverni egyik másik fogát. Csakhogy az ő ökle gyorsabb volt mindenki másénál, s mielőtt még bárki a fejéhez érhetett volna, egyszerűen lecsapott minden vele szemben duhajkodót.
 
Így akart eljárni egy houstoni kocsmában is, ahol egy könnyűvérű lány miatt nézeteltérése támadt egy cingár amerikaival. Ha sokat ugrálsz, figyelmeztette a heveskedő jenkit, agyon csaplak, mint tenyeres kofa a piaci legyet. A pasas ennek ellenére sem nyughatott, s addig-addig ágált, mígnem ismerősöm ütésre emelte izmos karját, hogy szájba vágja a hepciáskodót. Az elnémító csapásra mégsem került sor, mert a jenki - még csak nem is kapkodó gyorsasággal, de időben - előrántott egy valódi Coltot, ami kénytelen-kelletlen jobb belátásra bírta ismerősömet. A külvárosi kocsmák hajdani réme magától is rájött, sportszerűtlen ellenféllel szemben esélye sincs. Sérelmezte is a fair play hiányát, de csak dörmögött magában tehetetlenül. Ez a kakaskodás viszonylag jól végződött, hiszen egyetlen lövés sem dördült el, a viszály az enyhének nem nevezhető figyelmeztetéssel elsimult. Ismerősöm megbékélt a cowboyok kései leszármazottjával, mi több, alig valamivel később együtt itták le magukat a sárga földig.
 
Mint említettem, ez a texasi Houstonban történt, s nem pedig a vadkeleten. Persze ettől még nem ringathatjuk magunkat abban a hitben, hogy a bourbon whisky ártalmatlanabb a vodkánál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr772085507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása