Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2011.04.08. 08:44 Regénytár

Goromba doromboló

Szinte egyszerre jutott el hozzám két, egymással érdekes módon kapcsolodó hír. Az első arról számol be, hogy a környezeti veszélyek közül csak a légszennyezettség károsabb a zajnál. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a lárma nem csupán halláskárosodás, de más és ennél jóval súlyosabb fogyatékosságok, sőt halál okozója is lehet. A statisztikai adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy évente háromezren halnak meg zajártalom okozta szívbetegségben.

Olyanról már hallottam, hogy valakire váratlanul ráordítottak, esetleg egy oroszlán kezdett el bömbölni közvetlenül az illető háta mögött, minek folytán a szerencsétlen menten szörnyet halt. Gondolom, az Egészségügyi Világszervezet statisztikáját az ilyen és ehhez hasonló esetekből állították össze. Nem hiszem ugyanis, hogy a zajhatások közvetett ártalmait is figyelembe vették volna. Mert ilyenformán jóval több lehet a halálos áldozatok száma. Nagyvárosi zajban például előfordulhat, hogy az óvatlan gyalogos a környező erős hanghatások miatt, nem hallja meg a figyelmeztető dudaszót, s emiatt otthagyja fogát egy robogó autó vagy egy hiába csilingelő villamos alatt. Közvetett módon az ágyúdörgéseknek és bombarobbanásoknak is számtalan ember köszönheti végzetét. Miként a dobhártyaszaggató zene is akkor ártalmas igazán, ha senki sem hallja meg a figyelmeztetést: meneküljön ki merre lát, mert az elektromos gitár szikrázik, a falburkolat meg lángra kapott. Ez csak akkor vaklárma, ha senki sem látja az így keletkezett tüzet.
De hadd térjek a másik hírre.
 
Angliában kuriózumokat kedvelő és unatkozó háziasszonyok beszédtémája lett egy Smokey nevű, világrekordra pályázó macska. Ez a pittsfordi és Viharmacseknak is becézett tizenkét éves cicus arról híres, hogy nála e világon egyetlen macska sem dorombol hangosabban.
 
Szakértők szerint egy macska két okból dorombol: ha elégedett vagy ha stresszhatás éri. Ezért vagy azért, Smokey hetvenhárom decibel hangerőt produkál egy-egy megnyilvánulása alkalmával. Ez a hangerő zajosabb egy emelt hangú veszekedésnél, ami a fenti meghatározás alapján két dolgot jelenthet: 1/ annyira elégedett gazdájával meg az elé tálalt macskaeledellel, hogy azt már nem lehetne hangosabban kifejezni. 2/ gazdája elvakult szeretete, valamint a becserkészhető egerek hiánya miatt állandó stresszben él.
Ha beszélhetnék azzal a macskával, elnyávognám neki, hogy nem ártana néha újságot is olvasni. A lapokból megismerhetné az Egészségügyi Világszervezet közleményét, abból pedig a zajhatások felettébb káros következményeit.
 
Amennyiben tehát elégedett a helyzetével meg a gazdájával, akkor hálátlanság tőle örömét ilyen, halált is okozható goromba dorombolással kifejezni. Ha meg rosszul tartják, éheztetik és még egérhiányban is szenved, s emiatt állandó stresszben él, akkor csak bátran növelje még tovább hangerejét.
 
Ezzel nemcsak bebetonozhatja helyét a Guiness Világrekordok Könyvében, de alkalomadtán a gazdival is hamarabb végez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr512808857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása