Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.04.29. 08:26 Regénytár

Kéregető kiskáté

Hallottam az esti híradóból, hogy Szombathelyen sokan panaszkodtak az egyre erőszakosabbá váló koldusok miatt. A város vezetősége, megunván a panaszáradatot, drasztikus intézkedéshez folyamodott. Hatósági emberek alamizsna helyett egy szórólapot nyomtak minden egyes koldus kezébe. E szórólap elsősorban arra hívja fel a kéregetők figyelmét, hogy erőszakos fellépésük esetén harmincezer forintos bírsággal számolhatnak, ami az ő esetükben ugyancsak komoly összeg, súlyos büntetés; ám hogy ez elkerülhetővé váljék, hasznos tanácsokat is nyújt. A közadakozásból élőket megismerteti a kunyerálás etikájával. Én ezt valahogy így képzelem el:

   1/ Ne csavard az adakozó karját, mert ez esetben képtelen a zsebébe nyúlni aprópénzért.
   2/ Egy-egy alkalommal ne követelj száz forintnál többet, így az adakozó nagyobb bizalommal lesz irántad a jövőben.
   3/ Mindig tarts magadnál elegendő váltópénzt, hogy a nagyobb címletű bankjegyekből is vissza tudj adni. Ha muszáj.
   4/ Ha valakitől mégsem kapsz alamizsnát, ne szólj utána durván. Legközelebb meggondolhatja magát vagy lesz nála készpénz. Egy illetlen megjegyzéssel csak a kedvét szegnéd.
   5/ Mielőtt pénzt kérsz valakitől, okvetlenül tájékoztasd az illetőt a kocka forgandóságáról. Értendő ez alatt, hogy adományát tekintse kölcsönnek, amit majd visszafizetsz neki, amikor te állsz jobban anyagilag és ő fog kéregetni.
   6/ Ha igazán magas jövedelmet akarsz elérni, nem árt megtanulnod valamilyen hangszeren játszani. Nemrég egy jól ismert muzsikus ötezer forintnál is többet koldult össze alig fél óra alatt.
   7/ Egyszerre nyújtsd pénzért mindkét markodat, ezzel nem csak békés szándékodat nyilvánítod ki, de ugyanazon időben két helyről is kasszírozhatsz.
   8/ Lehetőleg frissen vasalt fehér ingben és öltönyben (hölgyek esetében a kiskosztüm ajánlott) állj ki a placcra. Hidd el, a megnyerő külső nagyobb bizalmat gerjeszt.
   9/ A kéregetést tekintsd munkának. Munkakezdés előtt és foglalkozásod űzése közben lehetőleg kerüld el szeszes italok fogyasztását, nehogy az irritáló szag miatt téged kerüljenek el.
10/ Szerencsétlen sorsod helyett inkább arra hivatkozz, milyen hálás vagy Fortunának, amiért az embereket jótét lélekkel és könnyen nyíló bukszával áldotta meg a sors.
11/ Ne sürgesd az adakozót! Jóindulat jele, ha pénze mellé még időt is szán rád. A türelmetlenség fordított arányban áll a jószívűséggel.
12/ Mindig gondolj arra, ha netán mégis erőszakosnak bizonyulsz és ezért megbírságolnak harmincezer forintra, hogy utána sokáig kell majd túlóráznod, mert a veszteséget csak így tudod behozni.
És végül egy utolsó figyelmeztetés: a túlzottan erőszakos kéregetést csupán egy hajszál választja el a rablástól, ami nagyon ritka esetben úszható meg pénzbírsággal.
 
Személy szerint örömmel tapasztalom, hogy a törvény szigorával csak a legvégső esetben élnek és ehelyett hasznos tanácsokkal látják el azokat, akiknek eddig fogalmuk sem volt, miként is illik koldulni. Mint egykori nyomdász, tisztelettel adózom az ötletnek, amely még a szórólap készítőinek is munkát biztosít.
Tessék elhinni, követendő példa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr11961154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása