Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.04.25. 12:00 Regénytár

Osztálytalálkozó

Mi hárman már bemutatkoztunk, s ahogy sorban érkeznek a többiek, úgy hangzik el mind többször a kérdés: te ki vagy? Pedig ismerhetnénk egymást, valamikor ugyanabba az osztályba jártunk mindannyian. Valamikor. Ötven éve, pontosan. Sziget utcai általános iskola, 8-ik D osztály. Az általános iskolát 1960-ban fejeztük be. Hogy ez milyen rég volt, azt talán egy visszaszámlálás érzékeltethetné legjobban. Ha egy időgép segítségével 1960-ból visszaléphetnénk öt évtizedet, az ún. boldog békeidőkben találnánk magunkat.

Az országot - a sokak által visszasírt 64 vármegyés Nagy-Magyarországot - még Ferenc József császár és király uralja (falra akasztott portréját még a prágai Kehelyben sem piszkították be a legyek), s akik azon a nyáron fejezték be iskoláik első nyolc osztályát, még véletlenül sem sejthették, mi minden vár rájuk az előttük álló fél évszázadban. Csinnadrattás hadbavonulás, szerb, orosz és olasz front, majd totális összeomlás. Károlyi köztársasága, Tanácsköztársaság, vörös és fehérterror. Trianoni országvesztés. Világválság, majd egy újabb világháború. Don-kanyar és nyilas uralom. Nem sokkal később proletárdiktatúra, Rákosi országlása, forradalom, amely újabb áldozatokat követel, az ország elveszíti lakosságának két százalékát. Közel kétszázezer ember keres békét, nyugalmat más hazában. S négy év még mindig hátra van ahhoz, hogy kiteljen a fél évszázad. A kádári kemény diktatúra. Nekünk annak már csak puhább változata adatott meg. De tizenhárman a harminchét közül így sem érték meg ezt az osztálytalálkozót. Igaz, a mi időnkben is volt némi változás. A sziget utca ma már Radnóti Miklós utca, az iskolánk felvette Gárdonyi Géza nevét és volt egy békés átmenet is a csődbe ment szocializmusból a csőd felé haladó kapitalizmusba. Nem létezik már a félelmetes Szovjetunió, darabokra hullott Jugoszlávia, s kettészakadt a szomszédos Csehszlovákia. Sok minden történt, sok minden más lett, hál'istennek a gyilkos háború kikerült minket.

S persze mi is megváltoztunk. Nem csoda, ha a többség nem ismerte fel egykori osztálytársát. A szőkének haja hullott, a vékonydongájú alaposan megemberesedett, a hangadóból halkszavú lett, a pelyhedző állú kamaszból szakállas nagypapa. Néhányunkról már a régi évzáró után megjósolható volt, mi lesz belőle, míg mások a vártnál ellentétes pályát futottak be ötven év alatt. Egy dolog biztos: nem hoztunk szégyent sem egykori tanárainkra, sem volt iskolánkra.
 
Furcsa volt látni olyanokat, akiknek öt évtized alatt még hírét sem hallottuk. De jó volt, csak az idő volt rövid. Négy-öt óra alatt még egy fél év sem behozható, nem hogy ötven. Arra azonban elég volt, hogy ha ki nem is, legalább felismerjük egymást. A ráncok mögül előbukkantak a régi arcok, feltörtek a régi, közös emlékek. Átléptünk egy fél évszázadot. S még a hétmérföldes csizmát sem kellett a lábunkra húzni.
 
Búcsúzáskor abban állapodtunk meg - türelmünk fogytán -, hogy a következő osztálytalálkozóra nem várunk ilyen hosszú ideig. Mert akkorra még jobban meg fog változni a világ, olyannyira, hogy abban a világban talán már helyünket sem találnánk.
De ettől nincs miért félnünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr331949779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása