Kezembe került egy cikk a Népszabadságból, arról számolva be, hogy leszerepelt a baromfiipar a szalmonella vizsgán. Vagyis, egy gyorsteszt során kiderítették, tíz termékből hét fertőzött volt. Ezt a gyorstesztet a Diagon Kft. fejlesztette ki. Erről én – másokkal egyetemben – csak annyit tudok, hogy szükségtelenné teszi a többnapos laboratóriumi vizsgálatokat. Egyszóval valóban gyors. Alkalmazásával rögtön a helyszínen megállapítható, fertőzött e a csirke vagy sem.
A cikk írója azt is tudomására hozza a figyelmes olvasónak, hogy a hazai baromfitartóknak alig több mint tizenkét hónapjuk van óljaik alapos kitakarítására. Tudniillik egy európai bizottság megelégelte a tagállamokban bejelentett évi százhetvenezer megbetegedést, és megtiltotta, hogy 2010 december 10-e után szalmonella baktériummal fertőzött csirkehúst hozzanak forgalomba. A hazai Baromfi Terméktanács elnöke szerint az unió más tagállamaihoz képest Magyarország jelentős hátrányban van. Nem ez az első eset, hogy valamiben hátrányos a helyzetünk, viszont a kijelentésből sejthető, milyen eredménye lesz nálunk az uniós tiltásnak.
A közelmúltban végzett gyorsteszt és még inkább a megjelent cikk – gondolnám én - arra ösztökéli majd a baromfitartókat, hogy az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak óljaik tisztán tartására. Nem tudni előre, így lesz e vagy sem, de néhány, a cikkhez megjegyzést fűző olvasó szerint elkéstünk, a magyar baromfiiparnak máris befellegzett. Tévedés ne essék, nem tízből hét szalmonellás csirke miatt. Dehogy! A leközölt cikknek köszönhetően. Ez ugyanis világgá kürtöli a magyar csirkeólak – mi tagadás – elmaradott állapotát, sőt mi több, felhívja rá a világ figyelmét, aminek következtében a multik eláraszthatják hazánkat ki tudja honnan származó, szalmonella mentes csirkékkel. Elvégre a magyar fogyasztó sem azt nézi, honnan származik az asztalára kerülő csirke, hanem azt, hogy fertőzött-e vagy sem.
Ez a cikk, kérem szépen, megint egy tőrdöfés valamelyik magyar iparágba. Amikor a nyugati csirkefarmerek ezt elolvassák, azonnal észbekapnak. Hoppá! Eljött az ideje a magyar baromfipiac meghódításának.
Nem volna szabad ilyen cikkeket leközölni egyetlen lapnak sem. Már az is felháborító volt, hogy annak idején az újságok megírták azoknak a – ha jól emlékszem – spanyol turistáknak az esetét, akiket többszázezer forinttal megfejeltek valamelyik pesti lokálban. Az ilyen tudósítások elriasztják a külföldről hozzánk látogatni szándékozókat. Mert ne gondolja senki, hogy magyar újságokat csak Magyarországon olvasnak. A hazai eseményeknek híre megy, azán jönnek majd a multik, a turisták meg elmaradnak.
Késő bánat, a szalmonellás baromfikra figyelmeztető cikk megjelent, ez ellen most már nem tehetünk semmit. Azaz, valamit talán. Ha a szalmonellát magyarítjuk, mondjuk Salamon Ellára, az európai bizottság tehet nekünk egy szívességet. Az általuk hozott rendelet Salamon Ellára nem vonatkozhat, minden maradhat tehát a régiben. Az a bizonyos gyorsteszt is szükségtelenné válik, elég gyorsteszt, ha a csirkét fogyasztó honpolgár - jobbik esetben - összefossa magát. Ebből rögtön megtudja, hogy fertőzött csirkét falatozott. És nem fog repetát kérni.