Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2009.10.18. 17:38 Regénytár

Szlovák zsaruk esete Tót Manyival

 

Rövid hír, ami akár mottó is lehetne: A szlovák rendőröknek hivatalos kapcsolatban kötelező államnyelven beszélniök, más esetben viszont nem.
Tót Manyi szlovák állampolgár, amivel neki semmi baja nincs, hiszen mint ilyen, ő is európai lakos. Egyetlen problémája, hogy – leszámítva azt a néhány szlovák szót, ami plakátokról, bolti hirdetésekről ragadt rá – csak magyarul beszél, és ez sajnos elég komoly beszédhibának minősül. Rosszabb a dadogásnál. Ahhoz ugyanis csak türelem szükségeltetik, hogy megértse az ember.
Tót Manyi férjét ittas huligánok véresre verték a kocsmában, s a kétségbeesett feleség segítségért fordult a rendőrökhöz, akik párban álltak a szomszédos utca sarkán. Manyi magyarul kérte a rend őreinek közreműködését. Tette ezt annál is inkább, mert az egyikről tudta, kiválóan ért ezen a nyelven. Hanem a szlovák zsaru gyorsan lehurrogta a segélykérő asszonyt: ha valami panasza van, tessék államnyelven előadni, mert az csak így lehet hivatalosan elfogadható. A másik rendőr, aki jól tudta, hogy magyar nyelven csak magánjellegű beszélgetés folyhat, mosolyogva érdeklődött Tót Manyi kedves férjének hogyléte iránt. Az asszony a privát társalgás látszatát keltve közölte, hogy férje elég rosszul érzi magát bántalmazásból kifolyólag. Talán orvost kéne hívni hozzá, tanácsolta a magyarul beszélő hekus. Így igaz, ismerte el Tót Manyi, csakhogy az orvos esetleg nem hajlandó azt megérteni. Kötözni talán még akkor is tud, vágta rá a biztos úr. Meglehet, felelte a panasztevő, talán segítene is az uramon, ámde azokat is felelősségre kéne vonni, akik tettlegességhez folyamodtak.
A magyar pandúr megértően viszonyult a felvetéshez, és megígérte az aggodalmaskodó asszonynak, hogy jelentést fog tenni. Szándékát, természetesen szlovákul, társa tudomására hozta, aki ennek hallatán elfintorította ábrázatát, s nem minden sajnálkozás nélkül megjegyezte: tehetsz, komám, jelentést, persze hogy tehetsz, bár nem hiszem, hogy elfogadják. Ugyan, hitetlenkedett a másik, miért ne fogadnák el? Mert nem megbízható forrásból származik, kapta meg rögtön a választ. Nem lehet hitelt érdemlő az a közlés, amit nem szlovákul tesznek. Tudod mit, bajtárs, felelte erre a rend magyar őre, menjünk a kocsmába, mintha csak éppen arra járnánk, és kérdezzük ki a suhancokat is, azok majd szlovákul beszámolnak az esetről.
Így is tettek.
Az ittas huligánok készségesen álltak a két zsaru szolgálatára és elmondták, a kárvallott magyarul beszélt hozzájuk, ami akár sértő is lehetett rájuk nézve, s ők csupán a hallottak szlovák jelentését akarták kiverni belőle. A rendőrök kénytelenek voltak elfogadni ezt az érvelést, hiszen valóban sértő lehet az, amit más nyelven mondanak az embernek.
Időközben Tót Manyi hites ura elvérzett a kocsma padlóján a szlovák rendőr szemeláttára. Erről már ő is tehetett elfogadható, államnyelven előadott jelentést, aminek eredményeként hamarosan megérkezett a hullaszállító. A kocsmában is helyreállt a rend.
Tót Manyi pedig azon rimánkodott magában, nehogy a temetkezési vállalat embere is akadékoskodjon, amiért magyarul mondja majd el a halotti szertartásra vonatkozó kérését.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr921458382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dorkoka 2009.10.18. 21:44:39

több sebből vérzik, mert mindent kell bizonyítani

Art Mooney 2009.10.18. 22:04:06

csak én nem látom a más témákban oly' aktív szabadságjog-mániások őrjöngését a szlovák nyelvtörvény kapcsán? miért lehet ez?

we 2009.10.18. 22:04:46

Remek kis hangulatkeltő poszt. Lesz itt még anyázás bőven!

we 2009.10.18. 22:15:50

plusz megkérdezném, hogy vajon egy csak cigányul beszélő cigány vajon ugyanebben a helyzetben milyen segítséget kapna Magyarországon?

Kristl 2009.10.18. 23:04:06

@we:
Magyarországon nem feltétel az államnyelvű bejelentés tudtommal. Meg mutass egy csak cigányul beszélő cigányt.

Art Mooney 2009.10.18. 23:05:24

@we: na, csak megjött az egyik.

erősen csúsztatsz, nem született nyelvtörvény ami megtiltja a cigány orvosnak (haha) h cigányul szóljon a cigány beteghez.

azért igen derék, h máshol hevesen véditek a szabadságjogokat - de ha a magyarok jogairól van szó, akkor rögvest hátat fordítotok az elveknek.

ezzel a hozzáállással ne számítsatok sok jóra.

Netuddki. 2009.10.18. 23:05:45

...Aztán mikor az állampolgárok látták, hogy nem várhatnak segítséget attól az államtól, aminek fizetik az adójukat, a maguk kezébe vették sorsukat és szépen kikiáltották az autonómiát.
Jó éjszakát gyerekek, ennyi volt a mese mára.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.18. 23:18:33

Kossuth Ferencnek, Kossuth Lajos idősebb fiának az Országgyűlés képviselőházában 1907. július 3-án elmondott beszéde.

"Hetek óta élnek vissza a horvát képviselők azzal a jogukkal, hogy ebben a Házban horvátul "is" beszélhetnek. A törvény világosan kimondja, hogy horvátul "is" beszélhetnek; ők pedig kizárólag horvátul beszélnek. Kizárólag horvátul beszélnek, úgyhogy őket e Házban csak igen kevesen értik meg. Céljuk tehát nem az, hogy bárkit is meggyőzzenek érveikkel, hanem világos céljuk az, amelyet többé leplezni sem igyekeznek, hogy a magyar Országgyűlés idejét vesztegessék. Ilyen célzatot semmiféle képviselőház az egész világon el nem tűrne, és legkevésbé tűrnék el ők maguk, a horvátok. [...]
E szóáradattal a tisztelt horvát képviselők el akarják homályosítani azt a tényállást, amelyet teljes világosságában az ország színe elé akarok ismét helyezni.
Ez a tényállás az, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat semmiképpen sem érinti a horvát nyelvnek törvényes jogát. Ezen törvényjavaslathoz semmi köze nincs az 1868:XXX. törvénycikknek, amelyet Magyarországon senki érinteni nem akar, hanem teljes lojalitással akarja érvényesíteni Horvátországban úgy, hogy ezen ország jogai és a horvát közszabadság teljesen biztosítva legyenek. Ellenkezőleg, ebben a törvényjavaslatban a horvát nyelvnek jogai teljes mértékben biztosítva vannak, mert ki van mondva, hogy Horvátországban azon vasúti alkalmazottaknak, akiknek akár a közönséggel, akár a hatóságokkal érintkezni kell, a horvát nyelvet kötelesek tudni. Ez eddig nem volt így. Így tehát nemcsak nem támadja a javaslat a horvát nyelv jogát, de ellenkezőleg, ott is érvényesíti, ahol eddig nem érvényesült. Nem a horvát nyelvet védik tehát a horvát képviselők, hanem a magyar nyelv jogát támadják. Olyan kormány pedig nem lesz soha ebben az országban, amely beleegyeznék abba, hogy a magyar nyelvet Szent István koronája területén bárhol is üldözhessék.
Ezeknek előrebocsájtásával vagyok bátor a következő indítványt a tisztelt Háznak elfogadásra ajánlani, amit annál inkább teszek és tehetek, mert az egész vasúti szolgáltatási rendtartásról szóló törvényjavaslat olyan, amelyet a vezetésem alatt álló minisztérium rendeleti úton is érvényre juttathatott volna. A vasúti szolgáltatásról szóló törvényjavaslat I. Fejezet. Általános határozatok 1. §-a helyébe javaslom: hogy tétessék a következő szöveg - ugyanakkor kihagyva a következő szavakat: I. Fejezet. Általános határozatok -: "1. § A magyar Szent Korona országainak területén üzemben tartott közforgalmú géperejű vasúti vállalat szolgálatába csak oly egyén vehető fel, aki magyar állampolgár és a magyar nyelvet bírja. Horvát-Szlavonországok területén azoktól a vasúti alkalmazottaktól, aki szolgálatuk közben a közönséggel vagy az ottani hatóságokkal való érintkezésre hivatvák, a horvát nyelv ismerete is megkívántatik."

Forrás: A XX. század magyar beszédei, Agave Könyvek, 2007

Forrás: crilefisher.blog.hu/

Ennyit a nacionalista soviniszta Uhorszkóról.

we 2009.10.18. 23:33:19

@Kristl: Nem az volt a kérdés, hogy feltétel-e, hanem hogy mi történne.

@Art Mooney: itt nem a cigány orvosról (haha) van szó, hanem mondjuk egy cigány betegről. Persze tényleg légbőlkapott a példa, ezt elismerem, csak próbáltam párhuzamot vonni. Nem tudom, amúgy kiről beszélsz amikor azt mondod, hogy "véditek" meg "hátat fordítotok". Én nem fordítottam hátat senkinek, sőt nem is védek senkit. Nem egészséges ez a paranoid gondolkodás. De az is érdekelne, hogy mire számítsak ezután a komment után. Mondasz valami csúnyát vagy mi?

@kovi1970: Hát igen. Tényleg ez lehetne az esti mese vége. Amúgy ebben az esetben sokan Magyarországból is egy nagy autonómiát csinálnának:)

Vincenzo90 2009.10.18. 23:39:03

@we: A történelmi magyarországon bizony az államba élő nemzetiségek nyelvére kötelező volt lefordítani minden törvényt, és bármit lehetett intézni tótul, rác nyelven, horvátul, vagy épp oláhul, mert ezeket a népeket is a magyar nemzet részének tekintették. Mellesleg ha egy rendőr beszél cigányul, akkor igen, fordulhat hozzá a cigány cigány nyelven, és ha a postás cigány, akkor föladhatja a levelét úgy, hogy szándékáról roma nyelven nyilatkozik. Ez az, amit Slotákiában ma, Európa közepén nem lehet. Ne keverd már a szezont a fa*zommal! Gondolkodj, mielőtt baromságot beszélsz, és teljesen rossz példát hozol fel!

átlátó 2009.10.18. 23:41:43

@we: Ha légbőlkapott a példa, ne akarjál párhuzamot vonni. persze ettől még megteheted, csakhát amint látszik, megkapod a magadét.

we 2009.10.18. 23:41:52

@Kristl: bónusz kérdés: mi volt a csúsztatás? (pláne egy kérdés esetén érdekes)

Vincenzo90 2009.10.18. 23:41:56

Bocs az elírásért az első mondatomban. (Ezt azért írom, mert gépelési hibára hivatkozva hajlamosak emberek társaikat lehülyézni, ezzel pedíg alátámasztani saját igazukat. Bár megeshet, hogy amit írnak, óriási nagy idiótaság, de legalább nem gépelték el sehol.)

we 2009.10.18. 23:52:35

@átlátó: hát igen... ezzel az összes "mi lenne ha" kérdést negligálod.

@Vincenzo90: "Bár megeshet, hogy amit írnak, óriási nagy idiótaság, de legalább nem gépelték el sehol." Ebben egyetértünk! Amúgy miért vagy ideges? Miért nem lehet civilizáltan beszélgetni?
Ez a történelmi Magyaroszágos példálózás meddig fog tartani? MA(!) lefordítják a törvényeket a magyarországon élő kisebbségek nyelvére? Mert az hogy mi volt mondjuk 100 évvel ezelőtt, az már kicsit régi melódia, nem? Egyébként lásd Tata86 kommentjét.

Az, hogy jól kibasztak velünk anno az nem kérdés. De azért felteszem a nemzetiségeknek nem lehetett olyan nagyon jó dolguk, ha mindegyik saját országot akart. Most meg a szlovákok mondják, hogy milyen jó dolguk van a náluk a nemzetiségeknek. Hát ilyen a politika.

sertésmájkrém 2009.10.19. 01:49:31

@we: Na itt egy fajvédő, nem az eredeti problémára válaszol, hanem idehoz egy abszurd baromságot. Mintha ezzel rendben is lenne minden.

Ja hogy cigányok megsegítésére lettetek létrehozva szervezetként, semmi más nem érdekel titeket, értem.

währenßhöhleigkeitigchen 2009.10.19. 02:01:20

Az anyanyelvhez való jogról most nem írnék, mert arról már sokan írtak.

Sokkal inkább érdekes számomra a rendőri (és orvosi) hivatástudat és kötelesség kérdése. A rendőr bűnmegelőzésre és bűnüldözésre "van", az orvos gyógyításra. A bűn - mint tudjuk - nemzetközi, a betegségek szintén. A magyar rendőrnek is kötelessége intézkedni, ha magyarul nem tudó embert ért sérelem, az orvosnak is gyógyítania kell a külföldit is, ha halaszthatatlan a beavatkozás, még a biztosítási jogviszony tisztázása nélkül is.

Valami számomra ebből az egész vitából még nem derült ki: ha én, mint turista, elmegyek Szlovákiába, és valami baj ér, akkor orvossal, rendőrrel muszáj szlovákul beszélnem, vagy ott döglök meg? És ha szlovákul nemtudó német, angol vagy zulu vagyok? Effektíve úgy gondolom, hogy a Szlovákiában felnőtt magyarok meg tudják értetni magukat szlovákul [a TV nagy úr, a TVreklám még nagyobb :)], de a példában szereplő T. Manyi simán lehet Szlovákiába honosított házastárs, akinek joga van (már EU polgárként is) a rendőri és egészségügyi védelemhez.

Vagyis: értem én, hogy a GYMS megyei rendőrök nem fognak azért szlovákul megtanulni, mert Pozsonyból sokan a határ innenső oldalán vettek házat, de furcsállnám, hogy baj esetén, kézzel lábbal akár, ne tekintenék kötelességüknek a szlovák ottlakók (vagy turisták, átutazók stb.) panaszának megértését. Legalább elvi szinten. (Tudom a gyakorlat nálunk is más, van magyar rendőr is, aki mintha nem tudna magyarul. De azért jogszabály ezt nem teszi lehetővé ...)

Vincenzo90 2009.10.19. 02:12:37

@we: Itthon a cigány beszélhet cigányul a rendőrrel, ha az megérti(sőt, akkor is, ha nem), szlovákiában ha nem szlovákul szól hozzá, akkor bűncselekményt követ el, feljelentik, és megbűntetik. Érzed a külömbséget, vagy tényleg fogyatékos vagy?

Mellesleg a tények meg minket igazolnak, mert a slotákok szerint fasza a kissebbségpolitikájuk, mégis azért bűnteti a törvény az embereket, mert anyanyelvüket használják, míg az 1868-as törvényeknek ha utánajárnál(úgysem veszed a fáradtságot, már egyszer megtanulhattad volna középiskolában, ha kicsit is érdekelt volna, de valószínűleg te is csak egy igen kultúrált, agymosott, libsi szájkaratés vagy) rájönnél, hogy a világon soha nem volt olyan tökéletesen kidolgozott, és jólműködő kissebbségpolitika, mint anno Magyarországon. A mai magyar állam sajnos teljes mértékben nemzetállam, nincs akkora létszámú idegen etnikum, hogy össze lehessen hasonlítani akármelyik szomszéddal, vagy a történelmi Magyarországgal.

jelentéktelen alak 2009.10.19. 03:08:15

@Vincenzo90: "Magyarországon. A mai magyar állam sajnos teljes mértékben nemzetállam, nincs akkora létszámú idegen etnikum, hogy össze lehessen hasonlítani akármelyik szomszéddal, vagy a történelmi Magyarországgal."

Ez tuti nem pontos. Az elmúlt 1000év történelmi viharait tekintve, rendkívül kevert nép a magyar. Úgy gondolom, tele vagyunk etnikumokkal. Ám mivel bevallásos alapon minősítik kérdést és a túlnyomó többség nem óhajt kilógni a sorból, mindenki "magyar".
Kivéve azt a néhány cigányt és egyéb bejegyzett nemzetiséget, akik ugyancsak nem idegenek, hanem szerves részei Magyarországnak.

Egyébként abban egyetértünk, hogy a szlovák nyelvtörvény úgy undorító ahogy van.
Ám -ha jól értettelek- akkor szlovákul bejelentett esetet, a rendőrnek kötelessége Szlovákiában esetként kezelni.
Tudom, hogy más téma, de engem jobban undorít, hogy ezt Magyarországon semmilyen nyelven nem garantálja törvény.
Érden pl. fel sem veszik a segélykérő telefont, így ki sem derülhet, hogy milyen nyelven tennék panaszt.
Ugyan ott személyes bejelentés esetén, meg inkább lebeszélnek a panasztételről...

Valamiért ez engem jobban felháborít. :-(

Tudod, van egy mondás, miszerint: Először mindenki a saját portáján tegyen rendet!
Lehet és kell is reklamálni szlovák nyelvtörvény ellen! De tényleg ez a legfontosabb?

gpetersz 2009.10.19. 05:26:30

@TaTa86.:

No... hát, akkor nyugodtan hasonlítsuk a 2009 Európáját 1907 Magyarországához (és Európájához). Vagy... volt közben 102 év társadalmi fejlődés, vagy mifene? Vagy nem?

Ha nem, akkor Kálmán király törvényeit is elővehetjük, azt vágjuk le valakinek a fél kezét... vagy nem? Miért nem?

Hülyeségeket beszélsz komám...

beszélő 2009.10.19. 07:22:29

Ha az unió lenyeli Klaus és Ficó hetvenkedését, akkor mit keresünk ebben a grémiumban.
Nem elég csak személyi igazolvánnyal utazni a tagországokon belül, de vigyázni kellene azokra a nyugatról érkező élelmiszerekre is amelyeket kifejezetten a cseheknek, magyaroknak, szlovákoknak és lengyeleknek gyártanak, mert az élelmiszer vizsgáló hálózatunkat az elmúlt 8 évben tökéletesen leépítették (átszervezték!!) és magyar lakosságot semmi nem védi.

Labancz 2009.10.19. 07:24:15

Már keztdem aggódni, hogy ma is gumicsont nélkül maradunk...
Egyébként Ausztriában is pont ez a helyzet. Ha megállít a rendőr (pl. gyorshajtás, izzókészlet, háromszög, stb.) és te nem beszélsz németül, vidáman rád dob egy 120€ bírságot arra hivatkozva, hogy hátráltattad az eljárást. Érdekes, ez nem zavar senkit. Na miért?

Snakeins 2009.10.19. 08:17:08

Mi szükség van ilyen nyilvánvaló, aljas hazudozásra?
Miért kell eltűrni ilyen aljas uszítókat, mint a cikkíró?
Miért van az, hogy velem udvariasan beszélnek a szlovákok és sehol nyoma sincs az állítólagos magyarellenességnek?
Undort keltő írás volt.

phoenixke 2009.10.19. 08:37:48

Sziasztok. Ez egy elképzelt eset, ami nehezen elképzelhető... bár azt, hogy a nyelvtörvény baromság, nem kell vitatni. Tudok egy megtörtént esetet. A szlovák barátnőm, aki tökéletesen beszél megyarul, könnyeivel küszködve intézte apukája halálával kapcsolatos papirmunkát. A felvidéki hivatalokban nem szokás szlovákul beszélni, ezért mindenhol magyarul beszélt. Hálából felvidéki testvéreink nem akarták megérteni, hogy a halotti bizonyitványon az elhunyt nevét nem kell magyarositani... Az országos többség aki helyi kisebbség nem rest megtanulni egy második nyelvet, de mi aztán nagyon büszkék vagyunk, és meg nem tanulunk más nyelvet, sőt, mindent és mindenkit magyarositunk! Még a holtakat is! Az összes Nobel dijas zsidó magyar volt! Az összes többi zsidó zsidó volt... Na, megint a valóság: A megboldogult nagyszüleim egy honfoglalás kori erdélyi magyar falucskában nőttek fel és haltak meg. A falu kihalt a tatárok és a pestis után, betelepitették svábokkal. A két sváb nevü nagyszülő (egy apai, egy anyai ágról) egy szót nem beszélt svábul, szüleik sem, egyiknek magyarositották a nevét... A magyar nagyapámnak kétszer románositották a nevét, másképen nem kapott volna igazolványt. Szerencsére a végére sikerült az eredeti nevét visszaszereznie. A román eredetüt nem magyarositották anno, de sikerült az anyanyelvét elfelejtenie, mivel a falu 99%-a magyar volt (illetve sváb?). Szóval ilyen szép hely ez a Kelet Európa... a mai kicsiny "anyaországban" ezek a helyzetek elképzelhetetlenek, mert a rengeteg kisebbség ami itt élt olyan szégyenérzettel lett felruházva a többség által, hogy integrálódni kényszerült, és többségük 2 generáción belül le is tagadta gyökereit. Számomra a legfurább a II. VH utáni Budapest, ami 60%-ban német származásu volt. Mindenki magyarositotta a nevét, egyetlen szempont a kezdőbetu egyezés volt... Gyönyörüek vagyunk, mi magyarok, szlovákok, románok, szerbek, horvátok stb... És csodálkozunk hogy kinevetnek ... El kell menni Amerikába, ott szeretjük egymást, mert ott rájövünk hogy közösek a gyökereink..

Labancz 2009.10.19. 08:38:31

@Snakeins: Lehet, hogy veled azért nem bunkóznak, mert a kocsidon nem feszít hátul egy nagy-Magyarország matrica?

Viktus 2009.10.19. 08:58:41

@we:

Magyarországon több rendőr-egyetmista ismeri a lovári cigány nyelvet, mint amennyi cigány.

Egyébként sajnos ez az unióra nézve legnagyobb pofon, hogy mennyire egy színes lufika ez az egész.

békesség-pokoj 2009.10.19. 09:12:38

Sziasztok! Egyetértek Phoenixke írásának tartalmával. A nyelvtörvény nem biztos, hogy a legjobb eszköz ahhoz, hogy az állam elérje vele vélt célját. De ahhoz, hogy az adott ország minden polgára mindent értsen szükséges egy központi vagy államnyelv, amelyen minden kommunikáció megérthető. Lásd Magyarországon magyar nyelv.
Eyébként, ha a kezdő történetet Magyarországon játsszuk el,fordítva ugyanilyen éle lehet. Én már kipróbáltam nemzetiségiként, nemzetiségi nyelven érvényesülni,pl. rendőrség, önkormányzat, stb., hát ne tudjátok meg mi volt az eredménye... voltam én sovinisztától kezdve minden. Hadd említsem 93-ban meghalt dédapámat, aki a Trianon előtti Mo-on született, sőt a múlt században, de "rendes" magyarországi szlovák lévén megtanult magyarul is. Ám amikor haldoklott a kórházban, szegény csak szlovákul tudott megszólalni, az orvosok, és az ápolók elmondták mindenféle suttyónak míg ki nem derült, hogy a bácsi ezt értette, és miután csak pár nap múlva halt meg és addig még észnél volt ezt el is mondhatta, hát volt szégyeld magad...de média nem volt.
Szlovákiában is az adott nemzetiségeknek joguk van használni nyelvüket, ezt a törvény nem írja felül, csak el kellene olvasni, egyébként aki nem tud szlovákul, vagy angolul, annak magyar nyelven is elérhető, ha beüti a keresőbe, csak vegyük a fáradtságot mielőtt beszélünk.

Viktus 2009.10.19. 09:13:29

A határontúli magyarságra sokkalta nagyobb "veszély" a 21. században a gazdasági növekedés. A magyar kormány még a megmaradt magyar területeken sem tud túlságosan szuper életfeltételeket biztosítani a határontúli magyarságot pedig végképpen nem vagyunk képesek támogatni.
A magyar tömbök pedig szépen hígulnak.
A Felvidéken a középosztálybéli-értelmiségi magyar fiatalok már magyarul sem nagyon tanulnak meg, meinek jobban járnak az angol-német nyelv ismeretével.
Erdélyben is egyre inkább ez a tendencia na meg sok magyar fiatal elvándorolt, és az utóbbi években nem Magyarországra, hanem nyugatabbra ill. a tengerentúlra, mikor ott ugyanannyit kellett sz*rakodni az állampolgárságért nem a magyarért kapartak.
A délvidéken ugyanaz a probléma rengeteg magyar fiatal elvándorolt.
A magyar tömbök gyakorlatilag ezzel lefejeződtek az értelmiség, a kultúrális bázis megszűnik amely köré felépülhet a nemzettest maradnak az öregek, és az a pár maradék fiatal , aki inkább asszimilálódik.

tompus 2009.10.19. 09:47:37

Ez a poszt baromság!
Olvassátok már el a törvényt. Rohadtul nem erről szól. Majdnem minden paragrafusban benne van, hogy kivéve a nemzetiségeket, amelyet külön törvény szabályoz.
Például: "(2) A nemzeti
kisebbségekhez és etnikai csoportokhoz tartozó személyek jogai vagy az államnyelvet nem
ismerő személyeknek külön előírásokból 12) eredő jogai érintetlenek maradnak."

Hertelendi Boldizsár 2009.10.19. 10:32:37

sokat lehetne még vitázni hogy mi is a jó megoldás egy olyan országban ahol kisebbségek élnek, talán az ahogy ezt az USA-ban intézik (félreértés ne essék nem vagyok Amerika-párti, de néhány dolgot át lehetne venni tőlük): pl.: ahol spanyolajkúak élnek ott a legtöbb rendőr, orvos, hivatali naplopó ért spanyolul (neadjisten ez az anyanyelve), a kínai negyedekben kínai bevándorlók leszármazottai a rendőrök stb...
számomra ez lenne a természetes hogy egy kissebbségi közösségben a kissebbség nyelvét beszélő közszolgák (is) dolgozzanak... persze lehet hogy csak naív álom...

Vincenzo90 2009.10.19. 14:27:17

Normális országban nem hozhatnak ilyen törvényt, és ha az EU nem arról szólna, hogy Nyugat-Európa hogy zsákmányolja ki Kelet-Európát, és hogy taszítsa gyarmati rabszolgasorsra, akkor foglalkoznának az üggyel. Nem kell itt vitatkozni minden faszságról. Nézzük a tényeket: Felvidéken sorra feljelentgetik az 1000 éve ott élő magyar lakosság tagjait, akár csak azért, mert hozzászólnak a magyarul tudó rendőrhöz magyarul. Tiszta balkáni állapotok, a szlovákok még mindíg képtelenek felnőni a modern demokráciához. Ezt betudhatjuk annak, hogy fiatal állam, és nem tudják, mit kezdjenek magukkal, de jó lenne, ha egy körülbelűl 3 milliós nemzet agresszív fasisztoid vezetői az autótolvaj slotával az élén megpróbálna kicsit visszavenni a nagy pofájából, és nem terrorizálni másokat, aztán telikürtölni a világot az ellenkezőjével, mert előbb-utóbb valaki a szájukba lép, és a NATO két tagállam között nem tehet rendet. Lassan ott tartunk, hogy elhitetik a magyarsággal, hogy bűnösök, bűnhődniük kell, és az a természetes, hogy elszlovákosodnak. Az egészben a legdúrvább, hogy még a csonkaországiak is néha bedőlnek ennek a sok szar agymosó dumának. Dehát gyenge jellemek, hülyék mindíg mindenhol vannak, voltak, és remélhetőleg nem lesznek.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.19. 15:48:13

"Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State), s ha már itt lakom,"

Eléggé képben vagy a szlovákiai nyelvtörvénnyel kapcsolatban! :-)

Erre mondják, hogy "ahogy Móricka azt elképzeli!"

Art Mooney 2009.10.19. 16:16:29

@kalapácstollú: nem hinném; nem látom hogy a szabadságjog-hívők ugyanolyan lendülettel védenék a magyarok szabadságjogait, mint másokét. miért lehet ez?

Viktus 2009.10.19. 17:37:18

@tompus:

Ehez képest:

Eljárás magyar nyelvű óriásplakátok miatt
A Szlovák Kereskedelmi Felügyelet szerint a nyelvtörvénybe ütköznek a Szabad Újság hirdetései.

renevol 2009.10.19. 18:15:19

Ez nem egy hír, hanem egy egy elképzelt történet, hogy hogy képzeli a cikkíró a szlovák nyelvtörvényt.

Nekem mondjuk az a fura az újságcikkek alapján ebben a nyelvtörvényben, hogy van egy - teszem azt - görög turista, aki egy kukkot sem beszél szlovákul, viszont síbalesetet szenved egy olyan szlovákiai városkánál, ahol csak 19%-ban vallotta magát magyarnak a helyi lakosság az előző népszámláláskor, na akkor ezzel az emberrel nem beszélhet máshogy az eü személyzet, csak szlovákul?

lásd: www.origo.hu/nagyvilag/20090630-szigoritotta-a-nyelvtorvenyt-a-szlovak-parlament.html

"Nem jár szankciókkal, ha az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet nem csak szlovák nyelven kommunikál a betegekkel. Ez azonban csak azokon a településeken érvényes, ahol a magyarok aránya meghaladja a 20 százalékot, másutt nem."

Szóval nekem fura, hogy a turistákkal szembeni nyelvhasználatot korlátozzák a saját közszolgáik számára, méghozzá attól függően, hogy hányan laknak az adott településen magyarok?

békesség-pokoj 2009.10.19. 22:27:13

Ne haragudj kedves Renovol néven bejelentkező, de pont erről írtam kicsit feljebb, hogy a törvényt nézzük és ne a médiában megjelent véleményt. Íme az eredeti, ahelyett, amit te az origóról idéztél:8. § Az államnyelv használata a nyilvános érintkezés egyéb területein(4)Az egészségügyi intézmények és szociális szolgáltató intézmények ügyvitele államnyelven történik. Ezen intézmények személyzetének a páciensekkel vagy ügyfelekkel való kommunikációja rendszerint államnyelven folyik; ha az államnyelvet nem ismerő páciensről vagy ügyfélről van szó, akkor olyan nyelven is folytatható a kommunikáció, amelyen a pácienssel vagy ügyféllel értekezni lehet. Az a páciens vagy ügyfél, aki nemzeti(ségi) kisebbséghez tatozó személy, ezekben az intézményekben olyan településen, ahol a hivatali érintkezésben külön előírás 15) alapján
használják a nemzeti(ségi) kisebbség nyelvét, használhatja a személyzettel történő kommunikációban anyanyelvét. A személyzet tagjai nem kötelesek ismerni a nemzeti(ségi) kisebbség nyelvét.

Ismered a viccet: Moszkvában Mercedest osztogatnak. A hír igaz, csak nem Moszkvában, és nem Mercedest osztogatnak, hanem Teheránban, Moszkvicsot és fosztogatnak...

Kérlek olvasd el a törvényt, köszi.
süti beállítások módosítása