Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2010.02.05. 03:46 Regénytár

Egy kis stressz, semmi más

 

Szakértők, laikusok, s amúgy általában mindenki, egyre többet beszél a munkahelyi stresszről, valamint annak tapasztalható következményeiről. Nem egy esetben ez a stresszhatás az okozója a magas vérnyomásnak, cukor és szívbetegségnek, többféle allergiának, a férfiaknál impotenciának (hiába találták fel a Viagrát), s mindkét nem esetében kóros depressziónak. Azt viszont kevesen tudják, hogy a munkahelyi stressz valójában otthon kezdődik és otthontalanul fejeződik be.
Hogy is van ez?
A többségi részvénytulajdonos vagy a vezérigazgató odahaza (tehát semmiféleképpen nem a munkahelyén, ahova amúgy is ritkán látogat egyéb elfoglaltsága miatt) vacsora közben növekvő ingerültséggel hallgatja becses nejét, aki két falat között négy témát is felvet egyszerre. 1. Mind a két Mercedes lassan már egy éves, ideje kicserélni. 2. A nercbunda tegnap kiment a divatból, kell egy újabb módi. 3. Dubaiba kell menni vakációra, legalább egy hónapra, megnézni az új tornyot meg minden mást (a főúri lakosztályból). 4. A kisujjamról hiányzik egy gyémántgyűrű.
Mindezek hallatán, főleg, ahogy a részvények esnek, a nagykutyának felmegy a pumpája (magas vérnyomás). Irgalmatlanul dühös lesz. Nem az asszonyra. Az alárendeltjeire, akik vélhetően túl sokat lazsálnak, emiatt a cég alulmarad a globális versenyben, csökken az osztalék, holott a Mercedesből egy is drága, Dubai nyeli a pénzt, a gyémánt pedig...
Másnap a nagykutya a sárga földig lehordja a kisfőnököt, aki képtelen motiválni a beosztottjait. A kisfőnök – mai kifejezéssel élve, középszintű menedzser, a régi, úri és nyugodtabb világban (amikor még nem voltunk túl jó viszonyban az angolszászokkal) még csak egyszerűen intéző -, aki nemrég költözött népes családjával jóval magasabb törlesztéssel és egyéb költségekkel járó nagyobb házba, természetesen mindent megígér mindenható felettesének. Muszáj, ha ragaszkodik a nagy házhoz és hasonló méretű igényekkel fellépő fiatal élettársához. Tudja, hogy rossz esetben mind a kettő elúszhat (erre utal, hogy az ifjú nej nemrég kezdett uszóleckéket venni – az sem olcsó).
Ettől a perctől fogva többet követel a beosztottaktól, s hogy jó példával járjon elől, kora reggeltől késő estig munkahelyén tölti az idejét. Eközben és titokban szeszesitalokkal nyugtatja magát, így el is hiszi, hogy az ifjú asszony odahaza epekedve várja őt. Kezdődőben az alkoholizmus a cukorbajjal együtt. Szíve túl hevesen kalapál, valahányszor főnöke rapportra hívja (ez már a szívbaj kezdete). Fél attól, hogy túl sokat követelnek tőle. Ezzel egyidőben azt tapasztalja, hogy a néhány lépcsőfokkal alatta dolgozók között egyre több az allergiás. Akik kiütést kapnak a górétól. Még a látásától is. Mert a góré halálra hajtja őket és szegénykéimnek nincs más választásuk, mint halálig hajtani. (vagy hízelegni, ami gerincbántalmakat okozhat). Emelkedő összegű számlák sokasága miatt fáj a fejük (kezdődő depresszió), ráadásul a gyerekek is akkora vagyont emésztenének fel, amekkorára a nagykutya akar szert tenni emelkedő részvények révén. A gyerekektől semmit sem sajnál, abban a hiszemben, hogy ők majd egyszer többre viszik nála, s legalább egy kicsivel nyugodtabb életük lesz. Ezért aztán öt perccel korábban kezd a górénél, tíz perccel később végez. (Az asszony már kezdi azt hinni róla, hogy impotens, holott csak kedveszegett, fáradt, ideje sincs és a szexualitásról már csak az jut eszébe, mit tehetne főnöke a felmenő ági rokonaival.
Aztán vannak még alantasabb beosztású alkalmazottak is, akikről az isten valamivel jobban gondoskodik. Ők ugyanis elég hamar kikerülnek az utcára (hatékonyság érdekében mindig van valami átszervezés – szervi bajok okozója!). Ezek a jóemberek ekkor szívnak nagyot a friss levegőből. Az utcán vagy a parkban, a bokrok tövében. Otthonaikat feladták feladatták velük, s így otthontalanul már stresszhatásnak sincsenek kitéve. A gondok sokasága leszakadt a vállukról, a stresszkorszak befejeződött.
Azzal együtt lassan az élet is véget ér.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr871730795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása