Legyen...

Legyen a blog neve Tarheel. Lehet, hogy nem velős, de rövid. Ez a beceneve Észak-Karolinának (Tar Heel State 9), s ha már itt lakom, akkor...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • kisslaki lászló: Én azért árulnék búcsú(fél)cédulákat is akciós áron. Diákoknak, katonáknak - na meg íróknak félpén... (2011.02.20. 11:39) Digitális bűnbocsánat
  • kisslaki lászló: Isten nyugosztalja a nénit. Bárcsak küldene az ég helyébe, még pár ilyen áldott lelket. Kegyes sz... (2010.12.09. 10:37) Jótét lelkek
  • (jud): Tamás! Én ötöst adok! :) :) :) (2010.05.07. 20:09) Történelmi tétel
  • hacsu: Magyarország esetében inkább országblamázsról kéne beszélni. (2010.03.08. 15:09) Országimázs
  • (jud): Hogy stílusos legyek: Csak tisztelegni tudok! :) (2010.02.25. 11:27) Tábornokok végórája

Bányai Tamás jegyzetei

2009.11.26. 03:42 Regénytár

Időjáratás

Mindeddig a meteorológus műszereivel, esetleg csak kézfejét az ablakon kidugva megállapította, esik az eső vagy sem. Ha munkába menet kalapját lefújta fejéről a szél, akkor jelentette hallgatóságának, hogy vihar készül. Az időjárást tehát csak jelentette, de abba nem avatkozott bele. Az eső, a szél, a hófúvás éppúgy, mint a fejünk fölött hétágra tűző nap a természet ajándéka, netán csapása. Ki hogy fogja fel. Élvezhetjük vagy szidhatjuk, de védekezhetünk is ellene napernyővel, esőkabáttal meg egyéb ártalmatlan kellékkel. Hála azonban az emberi leleményességnek, újabban már bele is szólhatunk a természet dolgaiba.

Nemrég olvastam az IPM magazinban (forrás: MTI), hogy a moszkvai vezetés az orosz fővárosra hulló hó mennyiségét csökkenteni igyekezvén, repülőgépek segítségével egy kémiai eljárással még a város elérése előtt lecsapolhatja a felhőket. Ennek következtében tizenöt százalékkal kevesebb hó hullik a városra. A nitrogénből, ezüstötvözetből vagy cementpúderból álló keverék megakadályozza a csapadékképződést. Ez az eljárás tízszer olcsóbb, mint az utcák takarításával foglalkozó téli személyzet fenntartása.
Mit ad isten, alig pár nappal később ennek ellenkezőjéről olvastam a Népszabadságban. Úgy értem az ellenkezőjét, hogy Pekingben éppen a várost sújtó szárazság ellenében alkalmaztak hasonló módszert. A kínaiak is vegyszert juttattak rakéták segítségével a felhőzetbe. Ennek az lett az eredménye, hogy másnap példátlan mennyiségű, 16 tonna csapadék hullott hó formájában a városra.
Az oroszok és a kínaiak már nem először befolyásolják ilymódon az időjárást. A kínai kommunista uralom fennállásának 60. évfordulója alkalmából október 1-jén tartott ünnepség előtt felhőoszlató vegyszereket használtak az esőfellegek elűzésére. Néhány éve az oroszok is megcsinálták ugyanezt, szintén valami – moszkvai – ünnepség zavartalan lebonyolítása érdekében. Moszkva fölött akkor kisütött a nap a felhőtlen égen, csak a környező falvakra hullott napokon keresztül a hó, hatalmas területeket temetve maga alá, s okozva súlyos károkat.
Na, ezt nevezem én időjárás helyett időjáratásnak.
Genaggyij Berlujev orosz meteorológus szerint semmi ok az esetleges aggodalomra, a vegyi anyagok tömeges alkalmazása nem károsítja a környezetet. Szerinte az egyre fejlettebb orosz technika a korábbi kisérletekkel szemben ma már lehetővé teszi az eljárás sikerességét. A kínaiak feltehetően nem a fejlett orosz technikát alkalmazták, így most fizethetik a hóeltakarító személyzetet. Persze nekik ez nem okoz gondot, emberük és pénzük is van elég. Én viszont élni fogok az orosz tudomány adta lehetőséggel, mihelyst az a technika egyéni használatra is igénybe vehető lesz. Borús időben hordok majd magammal egy vegyszerekkel töltött rakétapisztolyt, s ha esni kezd az eső, csak beledurrantok a fejem fölötti felhőbe, aztán máris élvezhetem a melengető napsugarakat. Nem érdekel, hogy az utca túloldalán mindenki bőrig ázik. Elvégre azért találták ki az esernyőt, hogy a maradiak azt használják, ha szakad az eső.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarheel.blog.hu/api/trackback/id/tr51553132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása